سلامت نیوز: علاوه بر محافظت از گوش ها در برابر صداها و مشاغل پرسروصدا، خیلی از ما راه دیگری برای محافظت از شنوایی مان نمی شناسیم. اما آیا واقعا راه دیگری وجود ندارد؟
به گزارش سلامت نیوز به نقل از تبیان، درست است که ژنتیک و عوامل محیطی مانند صداها علت اصلی کاهش شنوایی در افراد هستنند، اما روش هایی برای پیشگیری از افت شنوایی و حتی تقویت آن وجود دارد.
بیشتر مشکلات شنوایی زمانی شروع می شوند که سلول های مویی موجود در حلزون گوش و یا گوش داخلی خوب کار نکنند و یا بمیرند. اما افزایش خونرسانی به گوش داخلی و سرکوب التهاب های موجود در بدن از جمله مهم ترین روش هایی هستند که با کمک آنها می توان شنوایی گوش ها را خوب نگه داشت!
ابتدا ممکن است با خودتان بگویید خب افزایش خونرسانی به گوش داخلی و سرکوب التهاب که دست خودمان نیست. ولی اینطور نیست. بهتر است برای این کار به ادامه مطلب توجه کنید.
1- داروهای مصرفی خود را چک کنید.
اگر شما مبتلا به مشکل شنوایی هستید، بهتر است قبل از هر اقدامی به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرده و وضعیت شنوایی تان را بررسی کنید. همچنین به پزشک معالج خود داروهایی را که مصرف می کنید بگویید. برخی داروها اتوتوکسیک هستند، یعنی برای سلول های شنوایی کشنده اند و می توانند باعث کاهش شنوایی شوند. مانند:
- ضد افسردگی ها: داروهایی مانند فلوکستین و آمی تریپتیلین
- آنتی بیوتیک ها: مانند اریترومایسین، جنتامایسین و تتراسایکلین
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs): مانند آسپیرین و ایبوپروفن
اگر علت افت شنوایی در شما نیز مصرف طولانی مدت این گونه داروهاست، بهتر است تحت نظر پزشک خود مصرف آنها را قطع کنید و نوع دیگری از داروها را جایگزین کنید. بدون شک این تغییرات دارویی باعث بهتر شدن شنوایی شما خواهد شد.
مطالعات اخیر نشان داده اند در خانم هایی که حداقل دو ساعت در هفته پیاده روی انجام می دهد خطر افت شنوایی 15 درصد کمتر از بقیه است
2- مواد مغذی مورد نیاز گوشتان را تامین کنید.
به نظر می رسد برخی مواد مغذی خاص جریان خون را افزایش می دهند و با افزایش التهاب در بدن و گوش ها مقابله می کنند. برای دریافت کافی این مواد مغذی مصرف مکمل ها می تواند کمک کننده باشد. از جمله این مواد مغذی می توان به آلفا لیپوئیک اسید، استیل ال کارنیتین، ال گلوتاتیون و کوآنزیم کیو 10 اشاره کرد.
مصرف این مکمل ها (البته با تجویز پزشک) می تواند روند کاهش شنوایی را در شما آهسته کند و همچنین در مقابل آسیب های ناشی از صداهای بلند، از گوش ها محافظت نماید.
3- به سبک زندگی خود دقت کنید.
راه های دیگری هم برای افزایش قدرت شنوایی و تیز کردن گوش ها وجود دارد. اگر شما به هر دلیل برای رفتن به جایی دیر کرده اید، مثلا جلسه مهم کاری دارید و در ترافیک گیر کرده اید، بدون شک در این شرایط سطح استرس شما سر به فلک می کشد. اما لازم است بدانید که این استرس سلامت گوش های شما را نیز شدیدا تهدید می کند.
مطالعات نشان داده اند که ترکیبات شیمیایی به نام دینورفین ها با تحریک التهاب در مغز به استرس پاسخ می دهند. این التهاب نه تنها کاهش شنوایی را تشدید می کند، بلکه باعث اختلالات شنوایی مانند وزوز گوش نیز خواهد شد.
اما یک خبر جالب: مطالعات جدید نشان داده اند جویدن آدامس می تواند خطر افت شنوایی را کاهش دهد. شاید با انحراف مغز از استرس که ممکن است باعث مداخله در پردازش صدا نیز شود.
4- چند کیلویی وزن کم کنید.
چاقی و اضافه وزن خطر افت شنوایی را افزایش می دهد. علت آن است که عوامل مرتبط با اضافه وزن و چاقی مانند فشار خون بالا، به طور قابل توجهی جریان خون گوش داخلی را کم می کنند.
5- ورزش کنید.
مطالعات اخیر نشان داده اند در خانم هایی که حداقل دو ساعت در هفته پیاده روی انجام می دهد خطر افت شنوایی 15 درصد کمتر از بقیه است. این موضوع در مردان نیز صدق می کند.
6- از سیگار پرهیز کنید.
خطرات سیگار برای قلب و ریه ها را همه ما می دانیم. اما درباره گوش ها چطور؟
نتایج مطالعه ای که بر روی تعداد بالایی از بالغین 48 تا 92 ساله انجام شد نشان داد که افراد سیگاری بیشتر از غیرسیگاری ها به اختلالات شنوایی و کاهش شنوایی مبتلا می شوند.
فراموش نکنید خطرات سیگار فقط برای فرد سیگاری نیست. تمام افرادی که به طور مستقیم و غیر مستقیم در مواجهه با دود سیگار قرار دارند، یعنی اطرافیان فرد سیگاری نیز تحت تاثیر آسیب های سیگار قرار خواهند گرفت.
پیشنهاد سردبیر
-
عوارضی که ایستاده آب نوشیدن ایجاد میکند
از قدیم بزرگ ترها میگفتند ایستاده آب نخورید. آیا این موضوع جنبه علمی دارد؟
-
چرا کمپینهای صرفه جویی ناموفق هستند؟
برای جلوگیری از افت فشار گاز، قطع برق و کاهش آلودگی هوا رئیسجمهوری در پیامی از مردم خواسته که درجه گرمایش را حداقل دو درجه کاهش دهند. به دنبال اظهارات رئیسجمهوری کمپین «دو درجه کمتر» به راه افتاده است. کمپینی که این بار شخص رئیس دولت آغازگر آن بوده است، پزشکیان بارها بارها به مسئولان مختلف هشدارهایی در مورد مصرف بهینه انرژی داده است. امروزه بیشتر کشورها با توجه به پایان پذیر بودن سوختهای فسیلی، به سمت بهرهگیری از راههای جدید تولید انرژی رفتهاند و قدمهای مهمی هم در این رابطه برداشتهاند، اما متأسفانه در ایران همچنان این موضوع جدی گرفته نمیشود.
-
خواص جادویی برگ گردو
برگ گردو دارای خواص بیشماری است که شاید کمتر کسی از آن اطلاع داشته باشد. در این مطلب با این گیاه جادویی بیشتر آشنا میشوید.
-
نسخه جهانی برای رفع آسیبهای اجتماعی
ژاپن از سیستمهای پیشرفته حمایت از خانواده استفاده میکند که در آن دولت، مسئولیت حمایت از کودکان و خانوادههای آسیبدیده را بر عهده دارد. این سیستم در قالب برنامههای آموزشی و روانشناختی برای والدین و کودکان، توانسته است از بروز آسیبهای اجتماعی در خانوادهها جلوگیری کند.ایران هم میتواند با نگرش دستاوردهای جهانی در کنترل آسیبهای اجتماعی در این زمینه موفق شود.
-
درس خواندن پشت ترافیک سنگین شاد
یکی از بزرگترین چالشها، کیفیت پایین آموزش و یادگیری به شیوه مجازی است. آن هم در شرایطی که قطعی برق اینترنت کند حداقل امکانات آموزش مجازی را هم با مشکل مواجه کرده است.
-
وقتی تیرگی دور چشم خبر از کمبود ویتامین میدهد
تیرگی دور چشم اگرچه برخی مواقع ناشی از وجود برخی بیماریهاست لیکن کمبود برخی از ویتامینها گاهی منجر به تیرگی دور چشم میشود.
-
فواید شگفت انگیز ویتامین B۱
درباره خواص بسیاری از ویتامینها تا به امروز صبحت شده اما کمتر از ویتامین B۱ که میتواند نقش مهمی در سلامت قلب داشته باشد، سخن به میان رفته است. اهمیت B۱ (تیامین) در حدی است که کمبود این ویتامین در بدن میتواند بسیاری از مشکلات جسمانی را در پی داشته باشد.
-
سوختگیها در ایران؛ فاجعهای که بیشتر فقرا را میسوزاند
سوختگی یکی از بزرگترین بحرانهای بهداشتی ایران است که سالانه هزاران نفر را درگیر میکند. این بیماری که در اکثر موارد بهدلیل فقر و کمبود تجهیزات ایمنی به وقوع میپیوندد، اکنون به یکی از مهمترین معضلات نظام سلامت کشور تبدیل شده است. در حالی که آمار سوختگی در ایران ۸ برابر بیشتر از میانگین جهانی است، هنوز زیرساختهای درمانی و پیشگیری آن بهطور جدی مورد توجه قرار نگرفته است.
نظر شما